tiistai 8. lokakuuta 2013

Pipoja pipoja pipoja...

Joka vuosi näihin aikoihin on käynnissä kuumeinen talviasusteiden päivitys. Mikä on tämän talven väri? Viime vuoden asusteet näyttävät hieman nuhruisilta ja vaikka ne tulisivatkin käyttöön tänäkin vuonna, on tehtävä ainakin yhdet uudet. Värimaailmaa miettiessäni huomasin että pipojen täytyisi sopia monenlaisten vaatteiden kanssa. Siitä tuli ajatus erivärisistä kukista. Inspiraationi väri- ja kuviomaailmaan olivat tällä kertaa uusi ihana desiqual-laukkuni ja -huivini. Niissä on runsas ja raikas värimaailma, samaa olen jäljitellyt pipoissani.

Pipon ulkonäkö on tietenkin tärkein asia. Käytännöllisyys on kuitenkin huomioitava myös. Neulotuissa hatuissa on se ongelma, että ne eivät pidä tuulta, ja voivat olla välillä liian kuumia ja kutittavia. Viime vuonna tein tyttärelleni kauniin palmikkopipon ja rakas siskoni ompeli siihen ystävällisesti vuoren trikookankaasta. Ei nyt ihan tuulenpitävää, mutta ainakin lämpimämpää! Varsinkin lapsille neulomani hatut eivät ole normaalissa pihakäytössä, vaan enemmänkin kyläily - ja kauppareissuilla. Aikuisella on eri juttu! 

Neulottujen hattujen silmukkamäärä on aina suuri pähkäilyn aihe. Pään ympärysmitalla ja langantiheydellä saa toki laskettua jonkinlaiset silmukkamäärän, mutta pipon tulisi olla kireä muttei liian. Myös valittu neulos vaikuttaa paljon tiheyteen. Joustinneule tai ainaoikein -neule joustavat, palmikot kiristävät jne. Useat neulokset myös löysistyvät käytössä, eli jos hattu on aluksi juuri sopiva, todennäköisesti pian se on vähän liian löysä. Parhaiten silmukkamäärän saa selailemalla neulelehtiä. Isommassa hatussa on 108 silmukkaa, lankana Novitan Nalle. Lapsen hatussa on 92 silmukkaa.
Parantaakseni hatun käytännöllisyyttä, neuloin hatun reunaan käänteen puuvillalangalla, näin ihoa vasten tuleva osa hatusta on puuvillaa, eikä villaa. Samalla myös korville tulee kaksinkertainen, lämpimämpi neulos. Reuna on tehty yhdellä *langankierto, 2 oikein yhteen* -kierroksella. Jos pitsireuna näyttää liian "tyttömäiseltä", reunaerotuksen voi tehdä myös nurjalla kierroksella.

Löysin vähän aikaa sitten helpon ohjeen ihanaan virkattuun kukkaan. Ohje löytyy täältä. Lankaa vaihtamalla kukista saa erikokoisia, tein todella ohuesta langasta virkatuista kukista korvakorutkin kovettamalla kukat erikeeper-vedellä. Sovelsin ohjetta pieniin kukkiin, karkeasti sanottununa yksi kerros jätetään vain pois.
Lämmintä syksyä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti