sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Kinuskia, kanelia ja puolukkaa


Tällä viikolla sain tehdä kakun erään upean kollegani eläkejuhliin. Emme ehtineet pitkään työskennellä yhdessä, mutta sitäkin onnellisempi olen, että ehdin tutustua tähän ihanaan ihmiseen <3 Kakku sinällään ei ollut mikään taidonnäytös, töissä ruokatunnilla koristeltu. Mutta kakunkoristelu voi olla myös nopeaa ja helppoa!

Olen jo pitkään suunnitellut ison liljamuotin ostamista, ja nyt  sain sen viimein. Isot muotit maksavat yleensä alle 10 €, mutta kestävät kyllä huolellisessa käytössä. Muotin kanssa kukkien tekeminen on tosi helppoa. Vähän kuin pipareita leipoisi! Käytän kaupan valmista sokerimassaa, niitä saa nykyään monenvärisiä ruokakaupoistakin. Sokerimassaa kaulitaan tomusokerin avulla, itse käytän ikeasta ostettua leivonta-alustaa alla. Jos haluaa kukalle kolmiulotteista muotoa, sen voi jättää kuivumaan haluamaansa asentoon pariksi päiväksi. Tähän tarkoitukseen on myytävänä valmiita muotoja, mutta muotoutuva folio käy tähän tarkoitukseen yhtä hyvin. Muotoilin foliosta donitsin muotoisia rinkuloita, ja laitoin sokerimassasta painetun kukan keskelle. Kukat kuivuvat muotoonsa parhaiten ilmavasti, minulla on usein hyllyn päällä tarjotin, joka on vuorattu leivinpaperilla ja kuivuvat koristeet siinä. Ennen tarjoilua sivelin näille liljoille kullanväristä tomuväriä, ja kiinnitin sokerikuorrutteella kullanvärisiä pallo-kakunkoristeita. Ei ne nyt ihan oikean liljan näköisiä ole, mutta tyylikkäitä silti. Kakun pursotukset on tehty perinteisellä tähtityllalla. 

Kakun välissä on kinuski-puolukkamousse, jota on tuunattu sesongin mukaan kanelilla.  Kanelin maku oli vähän liian voimakas, taisin laittaa sitä hieman liian runsaalla kädellä. Ei se pahaa ollut, mutta kinuskin maku jäi hieman taustalle. Kakkupohjana on 3x vaalea kääretorttupohja. Pienempään kakkuun valitsisin kyllä täyteläisemmän kakkupohjan, Kääretorttupohjan hienous on sen muodossa, siitä saa helposti leikattua eri muotoja, ja tehtyä myös isoja kakkuja. Leivontakaupoissa myytävät reunakalvot ovat hyviä apureita kakkujen kokoamisessa. Niiden avulla voi tehdä kakkulle "seinät", joiden avulla täyttäminen onnistuu paremmin ja reunoista tulee siistit. 

Kinuski-puolukka-kaneli -mousse (ohje yhteen väliin)

1,5 dl kuohukermaa
1,5 dl fariinisokeria
0,5 -1 tl kanelia

1,5 dl vispikermaa
100g maustamatonta tuorejuustoa
(liivatelehtiä tarpeen mukaan!)

1,5dl jäisiä puolukoita

kieuhauta kuohukerma ja fariinisokeri mielellään jo täyttämistä edeltävänä iltana. Lisää valmiiseen kinuskiin kaneli. Anna kylmentyä jääkaapissa. 
Vaahdota kylmä kinuskikerma. Vaahdota myös toinen kerma, ja yhdistä tuorejuusto ja lopuksi kinuskikermavaahto. Jos seos tuntuu kovin löysältä, tai jos kakun ominaisuuksian takia moussen pitäisi olla jämäkämpää, lisää 1-2 liivatelehteä veteen liotettuna. Itse pyrin aina minimoimaan liivatelehtien käyttöä, koska ne vievät aina makua pois! Lisää jäiset puolukat mousseen vasta kakun täyttövaiheessa. Silloin puolukat eivät värjää moussea.

Ihania eläkepäiviä Sirpa! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti